Wetsuit

Een wetsuit's primaire functie is het vasthouden van warmte. Wetsuits zijn gemaakt van neopreen en houden lichaamswarmte vast door middel van een laagje water die door het materiaal tegen de huid wordt vastgehouden. Dit water warmt op als gevolg van de lichaamswarmte en werkt als een isolator. In tegenstelling tot de dry suits vormen wetsuits geen goede isolatie tegen zeer koud water maar ze zijn een goede bescherming tegen kleine veranderingen van de temperatuur van het water op verschillende diepten en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes waardoor ze geschikt zijn voor het duiken in verschillende watertemperaturen.

Masker

Maskers houden het water uit de ogen en zorgen ervoor dat uw zicht onder water veel duidelijker is.

Vinnen

Vinnen zijn een hulpmiddel voor beweging en voortstuwing onderwater. Vinnen zijn belangrijk voor het makkelijker bewegen, navigeren en werken tegen stromingen. Als een duiker gemakkelijk en moeiteloos onder water beweegt met behulp van goede vinnen, zal deze energie besparen en dus minder van hun luchttoevoer gebruik maken.

Trimvest (BCD)

Een trimvest of BCD is een vest waaraan de tank wordt vastgebonden en die gedragen wordt door de duiker. De BCD is via een slang aan de tank aangesloten en is voorzien van luchtcompartimenten die kunnen worden opgeblazen en leeggelaten met een druk op de knop zodat u uw drijfvermogen in het water kunt aanpassen en dient ook als compensatie van het gewicht van alle duikapparatuur, inclusief de tank, die door de duiker worden gebruikt.

Regulator

Een Scuba regulator is een apparaat dat het mogelijk maakt om onderwater te ademen. De regulator wordt via een luchtslang aan de bovenkant van de tank aangesloten is voorzien van een mondstuk waardoor men de lucht uit de tank onderwater kan ademen. De belangrijkste functie van de regulator is het verminderen van de druk van de lucht die is opgeslagen in de tank van 3000 psi tot een veiliger niveau van 140 psi.

Drukmeter

In principe worden twee drukmeters gebruikt tijdens het duiken, een meter die aangeeft hoeveel lucht er nog in de tank aanwezig is tijdens een duik en een dieptemeter dat de werkelijke diepte van de duiker onderwater aangeeft.

Tank

Een Scuba tank is waar de lucht die de duiker ademt wordt opgeslagen. Een veel voorkomende misvatting over het duiken is dat een scuba tank is gevuld met zuurstof. Om te duiken, wordt de normale lucht die we inademen gecomprimeerd tot ongeveer 3000 psi en geperst in de tank. Het heeft dezelfde samenstelling als de reguliere lucht die wij dagelijks inademen, 78% stikstof, 21% zuurstof en de overige andere gassen.

Gewichten gordel

Een menselijk lichaam heeft een positief drijfvermogen en heeft daarom gewichten nodig om onderwater af te dalen tijdens het duiken. Meestal worden gewichten toegevoegd aan een riem die rond het middel gedragen wordt en in sommige gevallen kan men gewichten in de BCD zakken plaatsen. De hoeveelheid gewicht dat nodig is verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van lichaamsvet en persoonlijk drijfvermogen.