Bunaken eiland

Bunaken eiland is de plek waar de meeste toeristen verblijven. Op het eiland wonen zo'n 2500 mensen. Ze leven van het toerisme, visserij en het maken van boten. Het eiland telt 3 dorpen en het bijzondere is dat er zowel moslims als christenen in harmonie op het eiland leven. Er is een grote kerk en een grote moskee te vinden in het grootste dorp maar dat zijn eigenlijk ook wel de hoogtepunten van het dorp, er is verder niet veel te beleven maar zeker leuk om een keertje doorheen te wandelen. Op het eiland rijden geen auto's en naast wandelen zijn lichte motoren en een enkele ossekar het enige transportmiddel.


Hoe kom je op Bunaken

Vanuit Manado is het een beetje afhankelijk van wat u met uw resort heeft afgesproken. Het is gebruikelijk dat deze u ophalen op het vliegveld en dan naar hun eigen boot brengen om vervolgens naar Bunaken te gaan. Wanneer dit niet het geval is kunt u een taxi nemen naar de haven van Manado (Pelabuhan Manado) en de publieke boot nemen naar Bunaken. De publieke boot pendelt 1 keer per dag op en neer tussen Bunaken en Manado. Hij vertrekt iedere ochtend tussen 8 en 9 uur van Bunaken naar Manado en vaart dan in de middag tussen 2 en 3 uur weer terug naar Bunaken. De oversteek duurt een klein uurtje en de publieke boot vaart elke dag dag behalve op zon- en feestdagen. De publieke boot brengt u naar het dorp op Bunaken hiervandaan gaat op zoek naar een resort. Een andere mogelijkheid is om vanuit Manado een speedboot te huren die u dan brengt naar uw keuze van een resort op Bunaken. Spreek van tevoren een prijs af met de kapitein van de speedboot en wees heel duidelijk over uw bestemming op Bunaken. Het komt namelijk voor dat men u bewust naar een ander resort op Bunaken brengt omdat men daar een bonus voor krijgt van het betreffende resort. Het toeristentarief voor de publieke boot is IDR 50.000 (ca. € 3,50) per persoon voor een enkele trip Manado - Bunaken of terug. Voor het huren van een speedboot kan de prijs varieren van IDR 250.000 tot IDR 600.000 (ca. € 17 tot € 41) per trip afhankelijk van de tijd, grootte van de speedboot, aantal personen en uiteraard uw onderhandelingskwaliteiten (Tarieven begin 2015).


Verblijf op Bunaken

Het is erg verstandig om al vanuit Nederland een resort te boeken op Bunaken. Ondanks dat er de laatste jaren meer resorts zijn bijgekomen is het heel goed mogelijk dat het erg druk is. Zeker in het hoogseizoen of wanneer er groepen komen kunnen sommige resorts vol zitten.

Een aantal van de resorts zijn in handen van Nederlanders, erg leuk want deze kunnen prachtige verhalen vertellen over hoe ze hier begonnen zijn. De resorts zijn allemaal opgebouwd uit bungalows welke prachtig in de natuur passen. Daarnaast zijn ook alle resorts aan het strand gelegen of gescheiden van het strand door een smalle weg. Prijzen van de resorts kunnen sterk verschillen, kijk hiervoor een beetje rond op de websites van deze resorts.

Een van de aan te bevelen resorts is Bunaken Beach Resort, gelegen op Pangalisang Beach aan de oostzijde van het eiland Bunaken. Bunaken Beach Resort is een comfortabel en vriendelijk resort met een relaxte sfeer. Het heeft een eigen privé strand en men heeft een prachtig uitzicht op zee met op de achtergrond het bergachtige vasteland waar elke ochtend kan worden genoten van een mooie zonsopgang.

Een ander aan te bevelen resort is Cakalang Diving Resort, ook gelegen op Pangalisang Beach aan de oostzijde van het eiland Bunaken. Cakalang is een kleine vakantiebestemming met slechts enkele bungalows aan het strand en enkele kamers. Ze bieden schone en eenvoudige accommodaties. Kamers met een westers toilet, vers stromend water en betegelde vloeren.