Siladen

Siladen ligt ten oosten van Bunaken eiland en vanaf de westzijde van Siladen heeft men een prachtig uitzicht over Bunaken Nationaal Park. Siladen is het kleinste eiland van het park en er zijn dan ook maar enkele resorts. In de regel zullen op Siladen dus ook veel minder toeristen zijn dan op Bunaken. Het eiland heeft ongeveer 300 inwoners en telt maar 1 klein dorp. De dagelijkse activiteiten voor bezoekers bestaan hoofdzakelijk uit duiken, snorkelen, zwemmen en luieren. Het is echt een eiland waar men kan genieten van de rust en natuurlijk het tropische klimaat. Net als op Bunaken rijden er op Siladen geen auto's en is wandelen het enige transportmiddel.


Hoe kom je op Siladen

Net zoals op Bunaken is het een beetje afhankelijk van wat u met uw resort op Siladen heeft afgesproken. Het is gebruikelijk dat deze u ophalen op het vliegveld en u dan rechtstreeks naar Siladen brengt. Wanneer dit niet het geval is kunt u een taxi nemen naar de haven van Manado (Pelabuhan Manado) en de publieke boot nemen naar Siladen. De publieke boot pendelt 1 keer per dag op en neer tussen Siladen en Manado. Hij vertrekt iedere ochtend tussen 8 en 9 uur van Siladen naar Manado en vaart dan in de middag tussen 2 en 3 uur weer terug naar Siladen. De oversteek duurt een klein uurtje en de publieke boot vaart elke dag dag behalve op zon- en feestdagen. Een andere mogelijkheid is om vanuit Manado een speedboot te huren die u dan naar Siladen brengt. Spreek van tevoren een prijs af met de kapitein van de speedboot en wees heel duidelijk over uw bestemming op Siladen. Het toeristentarief voor de publieke boot is IDR 50.000 (ca. € 3,50) per persoon voor een enkele trip Manado - Siladen of terug. Voor het huren van een speedboot kan de prijs varieren van IDR 250.000 tot IDR 600.000 (ca. € 17 tot € 41) per trip afhankelijk van de tijd, grootte van de speedboot, aantal personen en uiteraard uw onderhandelingskwaliteiten (Tarieven begin 2015).


Verblijf op Siladen

Net zoals voor Bunaken geldt voor Siladen ook dat het verstandig is om al vanuit Nederland een resort te boeken op het eiland. Met name in het hoogseizoen kan het zijn dat de resorts vol zitten.

Een aan te bevelen resort op Siladen is Bobocha Siladen, gelegen aan de westzijde van het eiland. Bobocha Siladen is een klein en comfortabel resort met een prachtig koraalrif direct voor de deur en het biedt een indrukwekkend uitzicht op Bunaken Nationaal Park.