Bunaken Nationaal Park

Bunaken Nationaal Park is een eilandengroep ten noordwesten van de stad Manado in het uiterste noorden van de Indonesische provincie Sulawesi (het vroegere Celebes). Daarnaast is Bunaken de naam van één van de eilanden in het park. Het Bunaken eiland vormt het hart van het nationale park en krijgt ook veruit de meeste bezoekers. In totaal bestaat het nationaal park uit de eilanden Bunaken, Siladen, Manado Tua, Nain en Mantehage. Het park wordt al sinds 1982 beschermt en tegenwoordig gaan er steeds meer toeristen deze kant op. Het gebied is zonder enige twijfel één van de mooiste plekken ter wereld om te duiken en omdat het nog relatief onbekend is, is het er nog niet zo druk en zijn de riffen nog in top kwaliteit.


Hoe kom je bij Bunaken Nationaal Park

De eilanden van het Bunaken Nationaal Park zijn alleen per boot te bereiken. Voordat u vanuit Nederland in de boot naar Bunaken zit moet er nog een stuk gevlogen worden. De meest eenvoudige manier is om naar Manado te vliegen, dit kan vanaf Singapore maar ook via bijvoorbeeld veel binnenlandse vluchten in Indonesië. Vanuit Bali zou u bijvoorbeeld naar Makassar kunnen vliegen en hiervandaan naar Manado. De meest eenvoudige route is om vanaf Schiphol met Singapore Airlines naar Singapore te vliegen en vervolgens vanaf daar door naar Manado. Dit kan allemaal direct geboekt worden met Singapore Airlines met als voordeel dat u bij het overstappen in Singapore niet meer met uw bagage hoeft te slepen want dit gaat direct door naar de volgende vlucht en u ziet het pas weer terug in Manado.


Duiken in Bunaken Nationaal Park

Duiken is de reden dat toeristen naar het Bunaken Nationaal Park komen. Het is één van de mooiste plekken ter wereld onderwater. Duiken in Bunaken Nationaal Park is iets dat u als duiker absoluut een keer moet hebben meegemaakt. Er is echt van alles te vinden, van grote tot kleine vissen en heel veel mogelijkheden tot macrofotografie. Er zijn ruim 55 verschillende duiklocaties in het park te vinden, meer dan 100 soorten vissen, 400 soorten hardkoraal enz... Het duiken gaat meestal langs diepe rotswanden bedekt met koraal. Deze zogenaamde dropoffs beginnen op ongeveer 5 meter diepte en gaan vervolgens de eindeloze diepte in. Ook staat er vaak een lichte tot sterke stroming. Dit klinkt eng maar valt reuze mee wanneer u er eenmaal in zit. Het is een kwestie van goed uittrimmen en genieten maar.

Wellicht overbodig om te zeggen dat er dus voornamelijk stromingsduiken worden gemaakt. U springt van de boot en deze pikt u weer op wanneer u ergens boven water komt. Het zicht onderwater rondom Bunaken is altijd goed, denk hierbij aan minimaal 20 meter met een temperatuur die het gehele jaar rond de 25-28 °C ligt. Het is hier voldoende om in een dun tropenpak te duiken hoewel dit natuurlijk voor iedereen verschillend is. Er zijn mensen in een shorty maar ook mensen in een dubbel 7mm pak. Fotograferen is een geweldige hobby om te doen. Met name macrofoto's maken kan hier super goed. Er zijn veel slakjes te vinden die zich hier bij uitstek voor lenen. Daarnaast zijn de vele soorten koraal met daarin garnaaltjes of krabbetjes leuke objecten om te fotograferen. Duikscholen zijn er veel te vinden, vrijwel alle resorts hebben een eigen duikschool of werken heel nauw samen met een duikschool. Op deze manier kunnen uw duikspullen gewoon bij het resort blijven. Overigens hoeft u niet om te kijken naar uw spullen, schoonmaken en sjouwen zit bij de prijzen inbegrepen.


Bunaken Nationaal Park entreeprijs

Alle bezoekers van het Bunaken Nationaal Park (duikers en niet-duikers) zijn verplicht om een entree te betalen in overeenstemming met Noord-Sulawesi's provinciale wet Nummer 9/2002. De entree voor buitenlandse bezoekers is IDR 50.000 per dagticket (ca. € 3,50) of IDR 150.000 (ca. € 10) voor een waterdichte plastic penning geldig voor het volledige kalenderjaar.

De opbrengst van de verkoop van de entree-penningen wordt beheerd door de National Marine Park management Advisory Board Bunaken en het ingezamelde geld blijft bij deze organisatie om ontwikkelingsprogramma's in het park te financieren.