Recreatief duiken

Duiken is een van de meest populaire watersporten ter wereld. Naast een populaire vrijetijdsbesteding voor recreatieve duikers wordt het ook veel beoefend door professionele duikers voor o.a. onderwater fotografie en/of videografie. Duiken wordt ook vaak scuba duiken genoemd. Scuba is een afkorting van "Self Contained Underwater Breathing Apparatus" wat zoveel betekent als een apparaat om onderwater zelfstandig te kunnen ademen.

Omdat de onderwaterwereld geen natuurlijke leefomgeving voor de mens is, is het scuba duiken niet geheel zonder gevaar en is het noodzakelijk dat duikers zich goed voorbereiden alvorens ze zich onderwater begeven. Deze voorbereiding begint bij een opleiding waarbij de toekomstige duiker niet alleen een stuk theorie krijgt voorgeschoteld maar ook leert men met de benodigde duikuitrusting om te gaan en waar men onderwater op moet letten. Daarnaast wordt er veel aandacht besteedt aan de veiligheid onderwater, niet alleen van de toekomstige duiker zelf maar ook van zijn of haar mededuikers.

Nadat de opleiding met goed gevolg is afgerond krijgt de toekomstige duiker een certificaat waarmee deze kan aantonen over minimaal de basisvaardigheden te beschikken om verantwoord te kunnen duiken. Er zijn meerdere niveaus van certificaten, van beginner tot professional. De meeste duikondernemingen wereldwijd vragen naar dit certificaat zodra men zich bij hen aanmeldt om bij/met ze te gaan duiken anders dan voor het volgen van een duikopleiding.


PADI en NAUI

Er zijn meerdere organisaties die duikcertificaten afgeven waarvan PADI en NAUI de meest bekende zijn.

PADI (Professional Association of Diving Instructors) is een profit-based organisatie. De opleidingen die aan deze certificering voldoen zijn primair gericht op de vakantieduikers. Ze zijn meestal voor een kortere tijd en ze zijn ook eenvoudiger om te bereiken. Hoewel PADI opleidingen eenvoudiger zijn en niet zo lang duren bieden ze een compleet leerproces dat grondig en volledig is en hun opleidingen worden wereldwijd aangeboden. PADI wordt nu beschouwd als het toonaangevende scuba certificering agentschap wereldwijd.

NAUI (National Association of Underwater Instructors) is een non-profit organisatie. Het certificatieproces via NAUI is iets moeilijker en de opleidingen duren meestal wat langer en het is daardoor waarschijnlijker dat NAUI gecertificeerde duikers verbeterde onderwatervaardigheden hebben en meer geavanceerde aspecten met betrekking tot het scuba duiken kennen.


Leer nu duiken en ontdek een nieuwe wereld onderwater...